Spontan abort og skam

Hvordan kan skam være den første følelse der dukker op når jeg ser at der intet foster er i blommesækken? Endda før sorgen. Først var jeg nok bare uforstående. Jeg kunne ikke tage det ind. Hvordan kunne der ikke være en lille pige derinde? Jeg havde jo mærket hendes energi. Men når det gik op for mig at, der kun i en dag eller to havde været et foster, kom skammen. Skammen over at have været så dum. Hvad havde jeg troet? At det skulle lykkes i første forsøg? Skam over at have glædet mig. Skam over at have fortalt det til så mange.  

Men hvor kommer den fra, skammen? Jeg har absolut en udfordring med skam i mit liv. Men ligger det også i vores kultur? Er det skamfult at tro og håbe? At tage glæder på forhånd? Er det mindre skamfult at være pessimistisk? Når jeg fortalte at jeg var gravid tillagde jeg altid et ”men det er jo så tidligt endnu” for at beskytte mig selv lidt fra at virke for naiv. Men indeni var jeg stensikker på at der var en graviditet og at alt ville gå vel.

Fortryder jeg at jeg har været så ærlig med det? Nej, egentlig ikke. Jeg kan godt lide at fortælle. At snakke og skrive om ting er nogle af de bedste måder for mig at bearbejde. Derfor har jeg allerede, på trods af at dette sket i går, nået at fortælle det til rigtig mange af mine veninder, min familie. Talt i telefon, fået støttende beskeder og nu skrevet dette indlæg.

Jeg ved at jeg ikke behøves at skamme mig. Jeg kunne ikke vide at der kun var moderkagevæv som udsendte graviditetshormon og gjorde mig frygtelig træt. Men jeg er ikke helt klar til at slippe skammen endnu. Men jeg er alligevel glad at jeg turde at håbe og tro. Ville det mon have gjort mindre ondt nu hvis jeg ikke havde glædet mig? Det tror jeg ikke.

Næste gang, håber jeg at jeg vil turde at glæde mig igen, turde at håbe og at dele.

Sommerhilsen,

Læs om min Online FertilitetsGuide som kan hjælpe dig at håndtere følelser og stress forbundet med fertilitetsudfordringer.

Få et gratis yogaprogram på 15 minutter med fertilitetsfremmende øvelser når du tilmelder dig nyhedsbrevet her.

Modtag nye blogindlæg ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev og følge mig på instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *